Efter to år som forsøg finansieret af DR skulle det i løbet af 1985 afgøres, om TV SYD skulle fortsætte i fremtiden.
En undersøgelse viste, at 87 procent af de adspurgte i landsdelen var for en videreførelse af TV SYD.
Men hvem skulle betale? Ingen anså det muligt at få de nødvendige midler fra DR. Den finkulturelle institution i hovedstaden havde dengang ikke meget interesse for provins-tv.
Folkelig opbakning
Men så bad idé-folkene bag TV SYD om folkelig opbakning.
Den 18. september 1985 udsendte man en hvervebrochure ”Skal TV SYD fortsætte?” til alle husstande i de tre syd- og sønderjyske amter. Efter blot 2 måneder var medlemstallet 24.000, og der var kommet 1,5 mio. kr. ind, så man kunne betale den nødvendige fondskapital på 1 million til indskud og etablering af TV SYD Fonden.
Folketinget endte med at give en særbevilling på 10 mio. kr. for 1986. TV SYD var dermed sikret en midlertidig videreførelse, selv om første års budget faktisk var på 13,6 mio. kr.
Millioner fra medlemmerne til TV SYD
Selv om der i støtteforeningens vedtæger er flere formålsparagraffer, var der i de første mange år primært det sidste punkt, der havde fokus: "at medvirke til, at det økonomiske grundlag for Driftsselskabet TV SYD A/S sikres".
TV SYD var de første år i en konstant overlevelseskamp rent økonomisk. Midler fra støtteforeningen kunne dog sikre, at især teknisk udstyr blev indkøbt.
Med årene kom der mere styr på stationens økonomi, men støtteforeningen har til stadighed bidraget med jævnlige tilskud. I de seneste 10 år har støtteforeningen blandt andet doneret:
- 9,4 mio. kr. til opførelsen af TV SYDs byggeri i Media Park
- 3,4 mio. kr. til sendebil, afviklingssystem og anden teknik
- 3,4 mio. kr. kr. til serier som ”De grønneste fingre”, ”100 film om Genforeningen” og ”Krummer i familien”.
Gennem årene er det blevet til godt 40 mio. kr. i støtte. Senest, ved 40 års jubilæet i 2023, overdrog ClubSyd en gavecheck på 1 mio. kr. til TV SYD.
Derfor er dit medlemskab vigtigt
For de mange syd- og sønderjyder, der har været med i ClubSyd helt fra begyndelsen, er det "hjerteblod" at bakke op om TV SYD.
Støtteforeningens medlemmer hjalp med deres kontingent til at bryde DRs monopol i Danmark, og TV SYD viste efterfølgende seerne, at ingen flække var for lille til at blive eksponeret på tv. Det er syd- og sønderjyderne med god grund stolte af!
Der er heller ikke tvivl om, at det er vigtigt for TV SYD at kunne fremvise en folkelig opbakning fra støtteforeningen, når Folketinget med mellemrum skal debattere mediestøtte - herunder støtten til de otte regionale tv-stationer.
Når du er medlem, viser du din støtte til den regionale nyhedsdækning og fortællinger om livet i landsdelen.
I dag
"Støtteforeningen for TV SYD" har eksisteret uafbrudt siden 1985, og blev omkring årtusindskiftet udbygget med en fordelsklub, hvorfor man ændrede navn til "ClubSyd - støtteforening for TV SYD".
Efter mange år med primært fokus på rejsetilbud til medlemmerne, er foreningen siden 2017 søgt tilbage til rødderne. I dag fokuserer man primært på oplevelser i egen landsdel og i forlængelse af TV SYDs indhold.
Til slut: En anekdote fra 1985
Det var i begyndelsen svært for støtteforeningen at få lov til at hverve medlemmer via TV SYDs sendeflade, da man ved at vise et skilt med et gironummer overtrådte DRs indsamlingsregler. Derfor lavede de snarrådige tv-folk på TV SYD et indslag i programmet ”Seerne viser” med to siameserkatte:
Den ene kat spørger ”Kender du gironummeret til Støtteforeningen?”
Den anden kat svarer ”Ja, det gør jeg da”
Den første kat ”Hvad er nummeret så?”
Den anden kat ”Det må jeg ikke sige for generaldirektøren i DR, men nummeret står i alle aviser i morgen”
- det indslag kunne ikke forbydes, og medlemmerne strømmede til.
Denne artikel er udgivet i 2024.