- Nu er det dælme nok.
Sådan var reaktionen blandt mange syd- og sønderjyder, da det fremskudte dige ved Højer skulle indvies i begyndelsen af 80’erne.
Tysk tv mødte frem og lavede nogle længere indslag, der beskrev forholdene omkring diget. DR lavede derimod blot et kort indslag, der fokuserede på nogle få miljøaktivister, som demonstrerede i baggrunden af festlighederne.
Den udbredte holdning i landsdelen var, at nu måtte det være slut med, at landsdelen blev dækket af turister fra DR i København. Statsmediet var nemlig en uhyre sjælden gæst i det sydlige Jylland. Derfor foretrak op mod 40 procent af seerne i Syd-og Sønderjylland tysk tv. Det førte til en ivrig debat om decentralisering af medierne.
En gruppe borgere tog sagen i egen hånd, og det hele endte med, at TV SYD sendte første gang den 22. oktober 1983 som en forsøgsstation under Danmarks Radio. Dengang lå stationen i Haderslev - indrettet i en gammel skole. I begyndelsen var der 11 medarbejdere.
Træsko-tv
De første mange år måtte stationen klare sig uden Ritzau. Mange af journalisterne tiggede direktøren – Helge Lorenzen – om, man ikke nok måtte købe adgang til Ritzau, men de fik konsekvent nej.
TV SYD skulle sgu ikke lave traditionelle nyheder, man skulle lave historier, som ingen andre lavede: Man skulle producere tv om brændenælderne ved Kongeåen. Træsko-tv - som flere andre medier lidt nedladende kaldte det.
Filosofien var, at almindelige mennesker skulle til orde. Borgmestre og eksperter skulle undgås. De første mange år blev udsendelserne optaget på bånd om eftermiddagen og så sendt om aftenen.
Der blev også satset på fiktion. Apotekeren i Broager, Strandvaskeren fra Mandø, De vilde hestes ø og Mordet i Finderup lade var eksempler på det. I alle tilfælde var en stor del af skuespillerne amatører.
Forsøgsstationen voksede, og den 3. februar 1987 fik TV SYD Kulturministeriets godkendelse som den første regionale tv-station i Danmark. Et stykke dansk tv-historie var en realitet.
Stationens 11 medarbejdere var blevet til flere og flere, og med tiden blev der også lavet nyhedsreportager. Eksperter og politikere var ikke længere bandlyst, og det var slut med fiktionsdramaer.
Fra Haderslev til Kolding
I marts 1995 flyttede TV SYD til større lokaler i Kolding. Adressen blev El-vej, hvor et elselskab tidligere holdt til.
TV SYD lejede bygningen og fik den omdannet til en tv-station. Studiet blev lavet i en hal, hvor el-selskabet tidligere havde opbevaret store kabeltromler, og redaktionen blev placeret, hvor el-selskabet havde haft administration.
Helt ideelt var det ikke, men man klarede sig længe. Dog voksede stationen gennem årene, og pladsen blev trang. På et tidspunkt måtte TV SYD ligefrem leje en skurvogn, som blev stillet på parkeringspladsen og fungerede som mødelokale.
Stor var glæden derfor, da TV SYDs nye hus i Media Park lige syd for Kolding blev taget i brug i 2013. For første gang i stationens historie kunne TV SYD sende fra en lokalitet, der var bygget som en tv-station. 2.800 kvm. indrettet præcis efter TV SYDs ønsker og tæt ved motorvejen. Det er stadig her, du kan finde TV SYD.
Tekst: Lars Feldthaus, TV SYD
Vil du vide mere om TV SYD?
Så, anbefaler vi miniserien 40 år med TV SYD. Se den på TV SYD PLAY.